Casa Arena, Horsens

CASA Arena
Langmarksvej 57
8700 Horsens

Fodboldstadion
Byggeår: 2009

Kapacitet ved koncerter: 30.000

Om CASA Arena

Da man byggede det nye stadion i Horsens, blev afholdelse af koncerter tænkt ind i designet: Hele endetribunen mod øst kan fjernes i sektioner / med kran, og her placeres scenen.

Stadions størrelse giver som regel en glimrende oplevelse – stort og alligevel med en følelse af tryghed og intimitet. Plænens stående publikum plejer at fordele sig rimelig pænt i bredden.

Stadions udformning har vist sig som en krævende opgave for lydfolk, og erfaringerne går lige fra glimrende koncertlyd til elendig eller mudret lyd. Lyden plejer at være fin på plænen og på første halvdel af tribunerne, mens det kan halte, når man kommer længere tilbage.


Koncertanmeldelser fra CASA Arena (eksterne links):

AC/CD, 2010 (GAFFA)

Bruce Springsteen, 2016 (GAFFA)

PINK, 2019 (GAFFA)


Publikumslogistik

Adgangsforhold og fordeling af publikum plejer at fungere upåklageligt. Selv da man afholdt den første store koncert på det nye stadion (AC/DC i 2010), gik det overraskende godt uden begyndervanskeligheder.

Når publikum skal ud fra koncerten, glider masserne stille og roligt ud fra plæne og tribuner.

En bemærkning om tribunerne: På den nordlige langside er første og sidste sektion ståpladser, mens resten er sædvanlige siddepladser. Dette lille antal ståpladser på tribunen har den ulempe, at de enten er med skråt indsyn til scenen eller langt væk fra scenen, men til gengæld er det ståpladser under tag.

Parkering

Biltrafikkens forhold er den helt store akilleshæl ved koncerter på CASA Arena. Stadion ligger nord for centrum mellem villaveje og kolonihaver.

Når der kommer op mod 10.000 tilskuere til en fodboldkamp, er det mange lokale fra byen samt bilister fra oplandet. Her er der fin plads til biler på stadions pladser samt på de omkringliggende villaveje.

Når der er koncert med 30.000 gæster, er forholdene straks langt værre. Der kommer mange bilister fra hele landet, P-pladserne ved stadion er typisk inddraget til scenetrucks osv., og områdets villaveje er spærret for trafik.

Den største gratis P-plads findes ved banegården, 2,2 km. fra stadion.

Trafikalt kaos

Trafikken efter en stadionkoncert opleves som ét stort kaos, da flere tusind biler har parkeret rundt omkring i byen og skal i alle retninger for at komme ud af byen.

Dette giver enorme udfordringer, da centrum af Horsens ikke er anlagt som færdselsåre for så mange ekstra biler. Det kan nemt tage 1-2 timer blot at nå ud til motorvejen fra centrum.

Koncertbusser

Et alternativ til bilen kan være de koncertbusser, der arrangeres. Parkering for koncertbusser er typisk ved banegården (Godsbanegade) eller (forsøgsvis p.t.) på Flintebakken, 600 m. fra stadion.

Køerne ud af byen er svære at komme uden om, men fordelen kan være, at en chauffør skal sidde bag rattet og tære på tålmodigheden, mens kan man som gæst kan slappe af efter koncerten og evt. blunde lidt, når man nu har tiden til det.

KARKON har jævnligt kontakt med Horsens Kommune ift. alternative muligheder for koncertbussernes parkering og hjemkørsel, og vi håber, vi kan bidrage til bedre trafikale forhold efter fremtidige koncerter.