Tusindårsskoven, Odense

Tusindårsskoven
Odense SV

Skovområde
Byggeår: 1988 + 2015

Kapacitet ved koncerter: 45.000

Om Tusindårsskoven

Skoven blev anlagt i 1988 som en markering af Odense bys 1000 års jubilæum. I 2013-15 brugte kommunen 3 mio. kr. på at gøre området optimalt for afholdelse af Tinderbox Festivalen og store koncerter.

Ud over etablering af veje, overfladedræn, belysning, strøm, vand og kloakering brugte man tid på at gennemtænke scenens placering og arealets hældning.

Tusindårsskoven er absolut kandidat til titlen “Danmarks bedste udendørs koncertområde”. Der er god plads, glimrende lydforhold (med mindre det blæser), god stemning og ikke mindst: Hele publikumsarealet skråner lige præcist nok til, at alle kan se scenen fra selv de bagerste rækker.

Publikumslogistik

Publikum ankommer typisk via Falen til den brede hovedindgang, og det fungerer upåklageligt med god plads.

Når 40.000 gæster skal hjem efter koncerten, fungerer det mindst lige så godt, hvilket utvivlsomt har noget at gøre med pladsens skråning og måden, hvorpå man har placeret toiletter og forplejning – man får simpelthen fordelt publikum hensigtsmæssigt før, under og efter koncerten.


Anmeldelser fra Tusindårsskoven:

VOLBEAT, 2015 (GAFFA)

Ed Sheeran, 2019 (Fyens.dk)

Tinderbox 2016 stemning (Poplish / Nanna Frank)


Parkering

Koncertpladsen ligger omkranset af golfbane, kolonihaver, jernbane og friluftsbad. Falen er den eneste færdselsåre til skoven, hvilket sammen med afspærringer, trafikale omlægninger og terrorsikring giver en enorm udfordring ved de store koncerter.

De omkringliggende beboelsesområder er typisk spærret af for parkering, men længere inde mod centrum er der P-huse.

Ved Tinderbox Festivalen er problemet ikke stort, da mange gæster fordeler sig over mange timer, og langt færre forventer at ankomme i bil til en festival.

Ved den hidtil største koncert (Ed Sheeran, 2019) anvendte man det trekantede område lige syd for koncertpladsen til parkering af privatbiler. Området er stort, men det var slet ikke nok til at modtage alle, der ville køre i egen bil.

Efter koncerten holdt bilerne i kø i op til 2 timer for blot at komme væk fra P-området og sydpå ad Falen.

Erfaringsmæssigt er der stor forskel på, om musikgenren er pop eller tung rock. Ved tung rock lader publikum i endnu højere grad bilen stå hjemme, så man kan nyde alkohol uden at tænke på kørsel.

Offentlig transport

Der er 4,5 km til Tusindårsskoven fra Odense Banegård – her hedder det taxa, gåben eller shuttlebus. Hvis der arrangeres shuttlebusser, har de som regel afsætning ca. 750 m. fra indgangen.

Efter koncerten er der flere togafgange omkring midnatstid – både mod Jylland og Sjælland. Her ligger Odense ret fordelagtigt, men et godt råd:

Det tager altid ekstra lang tid at komme fra koncertsted til banegård, når tusindvis af koncertgæster skal hjem. Lad være med at tro, du ‘sikkert godt’ kan nå den første afgang efter koncerten.

Koncertbusser

Koncertbusserne parkerer typisk på Falen, men det afhænger af arrangørernes anvisninger ved de enkelte koncerter. Herfra er der få minutters gang til indgangen. Det plejer at foregå rimeligt smertefrit at komme derfra, men:

Koncertens beskaffenhed er afgørende ift. trafikken væk fra området, og her er det vigtigt at holde øje med myndighedernes forventninger og anbefalinger til trafikken.

Til de to koncerter med Ed Sheeran i 2019 samarbejdede KARKON med arrangøren Down The Drain om at tilbyde publikum de officielle koncertbusser. Arrangøren vidste nemlig, at lige præcis denne koncert ville skabe trafikale udfordringer ud over det sædvanlige. 

Falen er den eneste vej væk, og trods alt kunne vores gæster lægge sig til at hvile, mens chaufføren klarede kø-kørslen.